Błonnik pokarmowy to istotny element zbilansowanego jadłospisu u dzieci. Jego spożycie przynosi liczne korzyści dla układu trawiennego – wspiera prawidłową perystaltykę jelit, reguluje poziom cukru we krwi i pomaga utrzymać zdrową masę ciała. Ile błonnika powinno znaleźć się w codziennym jadłospisie dziecka?
Dlaczego dzieci powinny spożywać błonnik?
Błonnik, zwany też włóknem pokarmowym, jest bardzo ważny przede wszystkim dla utrzymania prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Nie tylko wpływa korzystnie na tempo przemiany materii i zapobiega zaleganiu treści pokarmowej w jelitach, działając w nich jak miotełka, ale także obniża ryzyko wystąpienia zaparć, które szerzej opisane są w tym artykule: https://colonc.pl/artykul/zaparcia-nawykowe-u-dzieci-przyczyny-i-sposoby-radzenia-z-zaparciami/. Błonnik wspomaga regulację konsystencji mas kałowych poprzez zatrzymywanie wody w stolcu.
Co więcej, błonnik korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit, wspierając rozwój pożytecznych mikroorganizmów jelitowych i pomagając w utrzymaniu prawidłowej ilości bakterii probiotycznych. Ta właściwość jest ważna nie tylko dla kondycji samego układu pokarmowego, ale także dla zdrowia całego organizmu, ponieważ wpływa ona także na ogólną odporność dziecka1.
Jednak błonnik ma jeszcze jedną, bardzo istotną funkcję, która jest szczególnie ważna w przypadku dzieci. Odpowiednia jego ilość w posiłku zwiększa poczucie sytości. Dzięki temu dzieci dłużej pozostają najedzone, co ogranicza ryzyko podjadania między posiłkami czy sięgania po niezdrowe, szybkie przekąski. Ma to kluczową rolę w przeciwdziałaniu nadwagi i otyłości u najmłodszych oraz zmniejszeniu ryzyka zachorowania na cukrzycę typu drugiego1.
Ile błonnika powinno spożywać dziecko?
Zgodnie z wytycznymi specjalistów z dziedziny dietetyki i żywienia dzieci powinny spożywać od 10 do 21 g błonnika na dobę2:
- 1 do 3 lat – 10 g,
- 4 do 6 – 14 g,
- 7 do 9 – 16 g,
- 10 do 15 – 19 g
- 16 do 18 – 21 g.
Trzeba pamiętać o tym, że zarówno niedobór, jak i nadmiar błonnika mogą mieć swoje konsekwencje zdrowotne. U małych dzieci szczególnie istotny jest fakt, że błonnik zmniejsza kaloryczność posiłków i może tym samym ograniczać przyswajalność niektórych witamin, a także prowadzić do biegunek (szczególnie u niemowląt).
Gdzie szukać błonnika?
Najwięcej błonnika pokarmowego znajduje się w produktach pochodzenia roślinnego – zbożach i produktach zbożowych (zwłaszcza pełnoziarnistych), warzywach i owocach.
Dobrze skomponowana i zbilansowana dieta powinna dostarczać odpowiednich ilości włókna pokarmowego oraz składać się z różnorodnych, nieprzetworzonych produktów i składników.
Podczas rozszerzania diety warto zacząć od niewielkich ilości błonnika, zawartego w warzywach i owocach, a dopiero w kolejnych krokach wprowadzać bogatsze we włókno produkty pełnoziarniste.
U dzieci powyżej 6 roku życia, w celu uzupełnienia diety o odpowiednią zawartość błonnika, można skorzystać z suplementacji (np. preparatem Colon C). Należy przy tym zwrócić uwagę na odpowiednie dawkowanie oraz odpowiednią podaż wody w trakcie. Trzeba jednak pamiętać o tym, że podstawą jest zdrowy i zbilansowany jadłospis, pomagający kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe.
Bibliografia:
- BIENKIEWICZ, Maciej, BATOR, Ewa, et BRONKOWSKA, Monika. Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Probl Hig Epidemiol, 2015, vol. 96, no 1, p. 57-63.
- Jarosz, M., Rychlik, E., Stoś, K., & Charzewska, J. (2020). Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie (Vol. 83). Warsaw, Poland: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny.
Materiał Partnera