Pomidory to świetny dodatek do wielu posiłków, ale także składnik, który może stanowić podstawę przepysznych potraw. Dzieciom przeważnie znane są one z ketchupu i zupy pomidorowej, ale zdecydowanie warto urozmaicić gamę dań z wykorzystaniem tego warzywa. Sprawdź, od kiedy pomidor dla niemowlaka jest dozwolony i jakie korzyści dla organizmu ma jego spożywanie.
Od kiedy dziecko może jeść pomidory?
Pomidory w diecie dziecka mogą pojawić się od 10. miesiąca życia. Jest to jednak składnik, na który może występować uczulenie, dlatego należy być ostrożnym przy jego wprowadzaniu do menu. Warto skonsultować, czy w rodzinie występowały objawy alergii pokarmowej.
Na początku należy wprowadzać ten składnik w niewielkich ilościach i obserwować, czy nie pojawiają się niepokojące objawy. W przypadku ich braku, można spokojnie włączyć pomidora do diety dziecka na stałe.
Właściwości pomidorów
Pomidory zawierają wiele składników, które korzystnie wpływają na zdrowie. Ich główne właściwości to:
- działanie antynowotworowe dzięki zawartości witaminy C i antyoksydantów,
- pozytywny wpływ na serce i układ krążenia,
- wsparcie zdrowia oczu dzięki zawartości beta-karotenu, likopenu oraz luteiny,
- wsparcie układu nerwowego poprzez zawartość bromu,
- wzmocnienie mikroflory bakteryjnej jelit,
- poprawa trawienia i zapobieganie zaparciom dzięki błonnikowi,
- wzmocnienie ogólnej odporności organizmu,
- regulacja ciśnienia dzięki zawartości potasu,
- zapobieganie infekcjom układu moczowego ze względu na delikatne działanie moczopędne,
- zapobieganie zatrzymywaniu się płynów w organizmie.
Dania z pomidorami dla niemowlaka
Pomidory to nie tylko świetny dodatek, np. do kanapek. Można wyczarować z nich wiele pełnowartościowych dań, które z pewnością zachwycą Twoje dziecko. Aby potrawy miały jak najlepszy smak wybieraj soczyste, czerwone, dojrzałe warzywa. Z pomidorów możesz przygotować:
- leczo z dodatkiem papryki i cukinii,
- pastę pomidorową a’la guacamole,
- zupa pomidorowa z lanymi kluskami.
Sprawdź inne teksty na temat żywienia dziecka!