Od kiedy pomidor dla niemowlaka?

1 min read

mama karmi dziecko pomidorem

Pomidory to świetny dodatek do wielu posiłków, ale także składnik, który może stanowić podstawę przepysznych potraw. Dzieciom przeważnie znane są one z ketchupu i zupy pomidorowej, ale zdecydowanie warto urozmaicić gamę dań z wykorzystaniem tego warzywa. Sprawdź, od kiedy pomidor dla niemowlaka jest dozwolony i jakie korzyści dla organizmu ma jego spożywanie.

Od kiedy dziecko może jeść pomidory? 

Pomidory w diecie dziecka mogą pojawić się od 10. miesiąca życia. Jest to jednak składnik, na który może występować uczulenie, dlatego należy być ostrożnym przy jego wprowadzaniu do menu. Warto skonsultować, czy w rodzinie występowały objawy alergii pokarmowej.

Na początku należy wprowadzać ten składnik w niewielkich ilościach i obserwować, czy nie pojawiają się niepokojące objawy. W przypadku ich braku, można spokojnie włączyć pomidora do diety dziecka na stałe.

Właściwości pomidorów

Pomidory zawierają wiele składników, które korzystnie wpływają na zdrowie. Ich główne właściwości to:

  • działanie antynowotworowe dzięki zawartości witaminy C i antyoksydantów,
  • pozytywny wpływ na serce i układ krążenia,
  • wsparcie zdrowia oczu dzięki zawartości beta-karotenu, likopenu oraz luteiny,
  • wsparcie układu nerwowego poprzez zawartość bromu,
  • wzmocnienie mikroflory bakteryjnej jelit,
  • poprawa trawienia i zapobieganie zaparciom dzięki błonnikowi,
  • wzmocnienie ogólnej odporności organizmu,
  • regulacja ciśnienia dzięki zawartości potasu,
  • zapobieganie infekcjom układu moczowego ze względu na delikatne działanie moczopędne,
  • zapobieganie zatrzymywaniu się płynów w organizmie.

Dania z pomidorami dla niemowlaka

Pomidory to nie tylko świetny dodatek, np. do kanapek. Można wyczarować z nich wiele pełnowartościowych dań, które z pewnością zachwycą Twoje dziecko. Aby potrawy miały jak najlepszy smak wybieraj soczyste, czerwone, dojrzałe warzywa. Z pomidorów możesz przygotować:

  • leczo z dodatkiem papryki i cukinii,
  • pastę pomidorową a’la guacamole,
  • zupa pomidorowa z lanymi kluskami.